Asbestinventarisatie op scholen: hoe gaat dat in zijn werk?

Asbest is slecht voor onze gezondheid en zeker kinderen zijn gevoelig voor de vezels en hun risico’s. Heeft u het vermoeden dat er asbest in uw school zit? Of wilt u voor de zekerheid het schoolgebouw laten controleren op asbest? Alles over asbestinventarisatie & scholen leest u in dit blog van Strooming.

Strooming bekend van: Lucht-ionisator Lucht-ionisator

Gezondheidsrisico’s van asbest in scholen

 

Het ligt gevoelig: asbest op scholen. De ouders en leerkrachten maken zich natuurlijk grote zorgen om de kinderen. Iedereen weet dat asbest schadelijk is voor de gezondheid, maar hóe schadelijk precies? In veel schoolgebouwen die voor 1994 gebouwd zijn, kan asbest zitten. Als ouder zijnde kunt u bij het schoolbestuur of bij de gemeente navragen of er asbest aanwezig is. Kan niemand u antwoord geven, dan is asbestinventarisatie op scholen een goede mogelijkheid om te ontdekken of uw kind(eren) gezondheidsrisico’s lopen.

Na het inademen van asbest kan het tientallen jaren duren voordat iemand ziek wordt. Veelvoorkomende gezondheidsrisico’s: stoflongen en buikvlieskanker. Het is niet zo dat kinderen gevoeliger zijn voor asbestvezels dan volwassenen. maar het is wel zo dat asbest langer de tijd heeft om schadelijk te zijn voor de gezondheid;

Asbestinventarisatie scholenAsbestinventarisatie scholen

Asbestinventarisatie scholen: hoe werkt dat?

 

Wanneer u asbestinventarisatie uit wil laten voeren op scholen, dan dient dat te gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. Tijdens de asbestinventarisatie op scholen kijkt de specialist of er asbest aanwezig is, welke risico’s er zijn en vervolgens beoordeelt hij of zij deze. De asbestspecialist bekijkt of het nodig is om het asbest te laten verwijderen of dat het beter is om het asbest te laten zitten. Er zijn drie typen asbestinventarisatie mogelijk: type A, type B en type G.

  • Asbestinventarisatie op scholen, type A: een specialist neemt monsters van de materialen waar het asbest in kan zitten om vervolgens de staat en risico’s te beoordelen. De materiaalmonsters worden gronding in een lab onderzocht.
  • Asbestinventarisatie op scholen, type B: dit onderzoek vult het A-onderzoek aan. De specialist kijkt bij dit onderzoek ook of er asbest aanwezig is in materialen die niet zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de fundering of constructie van de school.
  • Asbestinventarisatie op scholen, type G: dit onderzoek is echt gericht op het gebruik van de school. De specialist beoordeelt de risico’s en stelt een asbestbeheersplan op.

 

Wat moet een school doen als er asbest aangetroffen is?

Als er asbest in het schoolgebouw zit, hóeft er niet per se iets te gebeuren. Als het asbest vastzit in een ander materiaal, dan is de kans zeer klein dat de vezels in de lucht komen en de gezondheid van kinderen en leerkrachten aantasten. Asbest is pas een risico voor de gezondheid zodra het vrijkomt. Dit is bij asbestverwijdering, maar ook bij werkzaamheden als boren, zagen en slopen.

Als het materiaal waar het asbest in zit in slechte staat verkeert, is het aan te raden het asbest te laten verwijderen. Zit het asbest in de school vast in een ander materiaal en gaat er niet gesloopt of verbouwd worden? Dan is het waarschijnlijk beter het asbest te laten zitten. De school moet wel een asbestbeheersplan op laten stellen, zodat iedereen weet hoe het gebouw veilig gebruikt kan worden. Zodra het asbest níet vast zit in ander materiaal, dan is het per definitie een risico voor iedereen in de school en moet het asbest verwijderd worden. Let op: voordat asbest verwijderd mag worden, moet u een asbestinventarisatie uit laten voeren.

 

Interesse in asbestinventarisatie scholen door Strooming?

Bent u schoolbestuurder, leerkracht of ouder en heeft u interesse in asbestinventarisatie op scholen? Dan kunt u altijd de specialisten van Strooming inschakelen. Onze specialisten bezoeken voor asbestinventarisatie scholen en maken netjes een inventarisatierapport op. U kunt contact met ons opnemen voor meer informatie of u kunt direct gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. De specialisten van Strooming helpen u graag.

 

luchtonderzoek luchtonderzoek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *