Asbestziekte voorkomen

Mensen die veelvuldig blootgesteld worden aan asbest, lopen grote gezondheidsrisico’s. Hoe langer u aan asbest en asbesthoudende materialen wordt blootgesteld, hoe groter de risico’s zijn. Maar kan iedereen asbestziekte krijgen? Wat zijn de symptomen? En kunt u asbestziekte voorkomen? In dit blog van Strooming leest u alles over asbestziekte.

Strooming bekend van: Lucht-ionisator Lucht-ionisator

 

Asbestziekte: wat is het?

Asbestziekte is niet één ziekte. Als gevolg van blootstelling aan asbest kunt u verschillende vormen en gradaties van asbestziekte krijgen. Grofweg kunt u last krijgen van:

  • huidaandoeningen
  • aandoeningen aan de longen
  • kanker aan de luchtwegen

 

Asbestziekte is iets om heel serieus te nemen en te allen tijde te voorkomen. Jaarlijks vallen er in Nederland 1.600 asbestdoden en dat is natuurlijk veel te veel. Hoewel iedereen weet dat asbest slecht is voor de gezondheid, houdt niet iedereen er rekening mee.

Asbestziekte

 

Wat is asbest precies en waar zit het in?

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. In Nederland werd vooral wit asbest, blauw asbest en bruin asbest gebruikt en verwerkt in producten. Tot ongeveer 1994 was het hartstikke normaal om asbest te gebruiken, want het is goedkoop, slijtvast en sterk. Asbest zit in golfplaten, afvoerbuizen, schoorstenen en zelfs in vensterbanken, vloerzeilen en plafondplaten.

 

Asbestziekte is een beroepsziekte

In principe kan iedereen van asbest ziek worden. Maar asbestziekte is vooral een beroepsziekte. Het gaat met name om bouwvakkers, asbestspecialisten, metaalarbeiders, mijnwerkers, vloerenleggers en slopers die risico lopen asbestziekte te krijgen. Ook mensen die niet beroepsmatig met asbest in aanraking komen, kunnen asbestziekte krijgen, aangezien het ook veel in woningen en andere panden zit.

 

Welke gezondheidsklachten krijgt u van asbestziekte?

Asbestziekte bestaat zoals gezegd uit meerdere ziektes. Hieronder leest u welke ziektes het vaakst voorkomen.

Asbestose

Bij asbestose neemt het bindweefsel in het longweefsel asbestvezels op. Longen verliezen hun elasticiteit en ademhalen wordt moeilijker. De ziekte is niet kwaadaardig en niet per definitie dodelijk. U kunt asbestose krijgen als u langdurig (10 jaar of meer) aan hoge concentraties asbest wordt blootgesteld.

Mesothelioom

Mesothelioom is asbestkanker. Een tumor vormt zich aan de vliezen die de lichaamsholten bekleden, zoals longvlies. Als u asbestvezels inslikt, kan dit leiden tot mesothelioom van het buikvlies. Mesothelioom kan al na eenmalige blootstelling aan asbest veroorzaakt worden. Gemiddeld zit er 30 jaar tussen de blootstelling en het uiten van de ziekte.

Longkanker

Mensen die met asbest in aanraking komen en roken, hebben een verhoogd risico op longkanker. Er zijn nog geen medische bewijzen die dit verband aantonen, maar er zijn wel sterke aanwijzingen.

Slokdarmkanker

Ingeslikte asbestvezels kunnen naar verloop van tijd slokdarmkanker veroorzaken.

 

Gezond en veilig met asbest te werken

De meeste gezondheidsklachten die u kunt krijgen van asbest zijn niet te genezen. Daarom is het belangrijk dat u gezond en veilig met asbest werkt. Helaas kunt u niet voor de volle honderd procent zeker weten dat u niet ziek wordt, maar u kunt de kans in ieder geval zo klein mogelijk maken.

 

Asbestziekte voorkomen? Schakel Strooming in voor een veilige werkplek

Werkt u met asbest en wilt u weten of de werkplek wel veilig is? Strooming helpt u graag dit te ontdekken door een luchtonderzoek uit te voeren. Op die manier weten we of en hoeveel schadelijke deeltjes er in de lucht zweven. U krijgt uiteraard ook handvatten en tips van de experts om de lucht en werkplek zo gezond mogelijk te krijgen en zo asbestziekte te voorkomen. U kunt gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen of natuurlijk contact opnemen voor meer informatie.

luchtonderzoek luchtonderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *