Fijnstof gaskachel

Fijnstof gaskachel? Wat is er nou fijner dan op een koude dag het huis binnenkomen en ontspannen voor de kachel te kruipen? Gaskachels zijn dan ook al jarenlang erg populair. Ze zijn er in alle soorten en maten, voor elk interieurs valt iets passends te vinden. Toch is een gaskachel niet geheel zonder gevaar: kachels en haarden zijn bestempeld tot een van de grootste veroorzakers van fijnstofproductie binnenshuis. In deze blog geeft Strooming u tips om volop te genieten van uw gaskachel, zonder zorgen over uw gezondheid te hoeven hebben.

Fijnstof kachel

Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Het is een verzamelnaam voor deeltjes die zo licht en klein zijn, kleiner dan 10 micrometer, dat ze in de lucht blijven zweven. Waar fijnstof uit bestaat, wisselt. Het zijn deeltjes met een verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Fijnstof deeltjes, oftewel aerosolen, kunnen een vaste stof zijn of gedeeltelijk in water opgelost.

De uitstoot van fijnstof ontstaat op verschillende plekken, denk aan:

 

  • Het verkeer, bijvoorbeeld roet uit dieselmotoren
  • Industrie
  • Veebedrijven, als gevolg van stro en gedroogde mest in stallen
  • Elektriciteitscentrales
  • Woningen, bijvoorbeeld door het gebruik van een haard of kachel
  • Natuurlijke bronnen, denk aan stof vanuit de bodem

Gevolgen blootstelling fijnstof 

Bij inademing is fijnstof schadelijk voor de gezondheid, ook als het om kleine concentraties gaat. Dit geldt vooral voor mensen die al een luchtwegaandoening hebben, zoals astma, of mensen met hart- en vaatziekten. Bij deze groepen kunnen de symptomen verergeren. Maar ook bij mensen zonder klachten kunnen longziektes en andere gezondheidsklachten ontstaan. Bij kinderen kan het inademen van fijnstof invloed hebben op de ontwikkeling van de longen. Blijf dus niet doorlopen met klachten. Vermoedt u dat er een probleem is met fijnstof in huis? Pak dat dan aan.

 

Wel de sfeer, niet de fijnstof

Met wat waakzaamheid en een zorgvuldig gekozen kachel, vergroot u uw kansen op veel sfeer en weinig fijnstof in huis. Gashaarden moeten sinds 1 januari 2018 namelijk voldoen aan strengere eisen voordat ze op de markt komen. Het gaat dus met name om oude kachels die problemen veroorzaken. Behalve de strengere eisen moeten kachels sinds 1 januari 2018 voorzien zijn van een energielabel. Dit label geeft aan hoe zuinig de kachel is. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder fijnstof er uitgestoten wordt. Kijk dus goed naar het label voordat u een aankoop doet.

 

Strooming bij fijnstof

Denkt u dat het fijnstofniveau in huis te hoog is? Heeft u zelf een kachel of bent u bijvoorbeeld bang dat het kachelgebruik van de buren ervoor zorgt dat het fijnstof ook uw woning binnenkomt? Wij controleren door middel van een fijnstofmeting of het fijnstofgehalte in uw woning te hoog is. Bij ons geen wachtlijsten, we kunnen binnen 24 uur op locatie zijn.

Wacht dus vooral niet tot er gezondheidsklachten zijn, maar pak het fijnstofrisico nu aan. Wij staan u graag bij met deskundig advies. Wilt u meer informatie? Neem dan vooral vrijblijvend contact met ons op.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.