Luchtkwaliteit verbeteren in huis: met deze tips zit u goed

 

Een groot deel van onze tijd brengen we binnen – in ons eigen huis – door. Het is daarom belangrijk dat de luchtkwaliteit goed is. Anders kan het gaan stinken in huis, kunt u allergieën ontwikkelen, verkouden worden of een slechte weerstand krijgen. Vaak veroorzaken giftige stoffen, schimmels en slechte ventilatie een ongezonde luchtkwaliteit. In dit artikel van Strooming krijgt u meerdere tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Strooming bekend van: Lucht-ionisator Lucht-ionisator

Waarom de luchtkwaliteit verbeteren?

Eigenlijk is er weinig belangrijker dan een goed binnenmilieu in huis. Om die te verbeteren zijn een goede luchtkwaliteit en frisse lucht van groot belang. Als het binnenklimaat niet in orde is, kunt u last krijgen van een droge mond en ogen, problemen aan uw luchtwegen, hoofdpijn en migraine, concentratieproblemen of astmatische klachten. Allerlei gezondheidsklachten die lange tijd kunnen aanhouden, of zelfs chronisch worden. Hieronder vindt u 5 belangrijke tips op een rij om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren.

luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren.

Tip 1: gebruik veilige bouwmaterialen

Eén van de bronnen van luchtvervuiling in huis is bouwmateriaal. Soms worden onveilige tapijten, verfsoorten of plaatmaterialen gebruikt. Hierdoor komen stoffen in de lucht zoals formaldehyde, die voor nare gezondheidsklachten kunnen zorgen. En stankoverlast. Door veilige bouwmaterialen te gebruiken, loopt u niet het risico dat uw binnenluchtkwaliteit negatief wordt beïnvloed. Kies daarom het liefst voor duurzame en natuurlijke producten. Bijvoorbeeld echt hout in plaats van spaanplaat of verf op basis van natuurlijke mineralen. Die geven geen giftige dampen af. Let extra goed op met verven en lijmen, want daar zitten vaak de meeste giftige stoffen in.

Tip 2: gebruik minder chemicaliën

Chemicaliën zijn een belangrijke bron van luchtvervuiling in huis. In veel reinigingsproducten zoals chloor, schimmelverwijderaars en ontstoppingsmiddelen zitten vervuilende stoffen. Die kunnen de ogen en luchtwegen irriteren en soms voor ernstigere schade zorgen als u er vaak of langdurig aan wordt blootgesteld. Gebruikt u schoonmaakmiddelen, zorg er dan voor dat u uw ramen openzet en goed ventileert. Kies voor de minste vervuiling voor schoonmaakmiddelen met natuurlijke ingrediënten en weinig vluchtige organische stoffen. Bijvoorbeeld een sopje met groene zeep.

Tip 3: ventileer goed

Woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar daardoor is het wel van groot belang om goed te ventileren. Juiste ventilatie is één van de belangrijkste dingen voor een goed binnenklimaat en een gezonde luchtkwaliteit. Ventileren is iets anders dan een kwartiertje per dag luchten. Het is 24/7 zorgen voor een toevoer van frisse lucht en voldoende zuurstof. Daarom is het raadzaam te investeren in luchtroosters, ventilatieroosters, mechanische ventilatie of kiepraampjes.

Tip 4: zet planten in huis

Planten zijn niet alleen gezellige sfeermakers in huis, ze zuiveren ook nog eens uw lucht. Twee vliegen in één klap.

We hebben het even voor u uitgezocht… Een aantal luchtzuiverende planten die u goed neer kunt zetten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn: een areca palm, een lepelplant, een ficus alii of een drakenbloedboom. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht. Vervolgens breken de planten de stoffen af. Overdag zetten de luchtzuiverende planten CO2 om in zuurstof én verbeteren ze de luchtvochtigheid door waterdamp in de lucht te brengen.

Tip 5: Pak vochtproblemen aan

Vochtproblemen in huis richten heel wat schade aan. Een te droge lucht zorgt voor een onaangenaam binnenklimaat en gezondheidsklachten, maar een te vochtige omgeving zorgt voor minstens zoveel ellende. Schimmels, bacteriën, allergieën: veel risico’s die u liever niet in huis haalt. Pak daarom condens, lekkages of andere vochtproblemen zo snel mogelijk aan. Met een luchtvochtigheidsgehalte van 40 tot 60% in huis zit u goed.


Goede luchtkwaliteit? Laat Strooming helpen!


Wilt u meer weten over de luchtkwaliteit in uw woning? Heeft u last van gezondheidsklachten in huis of andere problemen? De specialisten van Strooming helpen u graag. Met behulp van een luchtonderzoek, monsternames of ander onderzoek (afhankelijk van uw vraag), weet u snel hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in huis en hoe u die kunt verbeteren.

luchtonderzoek luchtonderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *