Zwanger & verf ingeademd

Heb je nesteldrang en behoefte om zelf de babykamer te verven? Doe maar niet! Verflucht is vaak heel ongezond voor je ongeboren kind. Tijdens het verven wordt de verflucht ingeademd en komen allerlei chemicaliën je lichaam binnen. Maar ook lange tijd nadat de verf gedroogd is kunnen er nog steeds schadelijke dampen vrijkomen en kan de luchtkwaliteit in huis ernstig aangetast zijn. Lees in dit blog van Strooming alles over de risico’s voor zwangeren van het inademen van verflucht.

 

Welke schadelijke stoffen zitten er in verf?

Verf bevat stoffen die in meer of mindere maten schadelijk kunnen zijn voor de mens. Deze stoffen zijn toegevoegd om de verf bepaalde eigenschappen te geven, die de kwaliteit van de verf bepalen. Stoffen in verf die mogelijk schadelijk kunnen zijn:

 

  • Bindmiddel (zorgt ervoor dat de pigmentdeeltjes aan elkaar en aan de ondergrond hechten)
  • Oplos- en verdunningsmiddel (zorgt ervoor dat de verf goed uitgesmeerd kan worden, vloeibaar is en snel droogt)
  • Pigmenten (zorgt voor de kleur)
  • Vulstoffen (wordt gebruikt om de pigmenten aan te vullen, de verf genoeg laagdikte te geven en oneffenheden te maskeren)
  • Hulpstoffen (wordt aan de verf toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren of tekortkomingen te verhelpen)
  • Conserveermiddelen (zorgt dat de verf niet snel bederft)

 

Verf kan uit wel 20 tot 60 chemische stoffen bestaan. De meeste van deze stoffen zijn gevaarlijk bij contact met het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld via contact met de huid of door verontreinigde lucht die wordt ingeademd.

 

Gezondheidsrisico’s

We leven tegenwoordig in goed geïsoleerde huizen. Het nadeel daarvan is dat de gifstoffen uit verf slecht weg kunnen. Ingeademde verflucht kan misselijkheid en duizeligheid veroorzaken. Van enkele oplosmiddelen is verder bewezen dat deze schadelijk zijn voor de voortplanting en dat ze huidirritatie, eczeem en allergieën kunnen veroorzaken. Schilders die dagelijks met verf werken moeten hier maatregelen tegen nemen.

 

Zwanger verflucht ingeademd

Mensen die af en toe een muurtje verven lopen gelukkig veel minder risico. Voor zwangere vrouwen is dat anders. Onderzoeken hebben bijvoorbeeld een verband gevonden tussen het verven van kinderkamers in huis en kinderleukemie. De kans hierop wordt hoger als het huis waar het kind is geboren is geschilderd voor, tijdens of na de zwangerschap. Reden genoeg dus maatregelen te nemen voor je gaat verven! Al schadelijke verflucht ingeademd? Zorg dan meteen voor zoveel mogelijk ventilatie en overleg met je verloskundige.

 

Maatregelen

Laat bij voorkeur iemand anders de kamer verven als u zwanger bent. Slaap ook niet in dezelfde ruimte waar geverfd is. Als u er toch voor kiest om zelf de babykamer te verven denk dan aan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 

  • Gebruik verf op waterbasis (de stof die vervliegt uit deze verf is water en dus niet zo schadelijk)
  • Koop verf in een speciaalzaak ( hier kunnen ze adviseren welke verf het beste is om te gebruiken)
  • Ventileer de ruimte waar je in werkt voldoende

 

Regels voor verf?

Verven die in Nederland te koop zijn, moeten voldoen aan de Warenwet en aan Europese wetgeving.

Op Europees niveau is afgesproken dat chemische stoffen die in verf gebruikt worden moeten voldoen aan de Europese REACH Verordening (1907/2006/EG). Ook moet het etiket altijd informatie bevatten over hoe je een product veilig gebruikt.

 

Zorgen omdat u zwanger bent en verflucht heeft ingeademd?

Net een de babykamer in huis geverfd? En blijft de verflucht in huis hangen? Of maakt u zich zorgen omdat u zwanger bent en de verflucht heeft ingeademd? Schakel dan Strooming in voor een binnenmilieu-onderzoek. Hiermee onderzoeken wij of u gezondheidsrisico’s loopt en wat u kunt doen om dat op te lossen. Onze experts hebben jarenlange ervaring en helpen u graag. Neem vooral vrijblijvend contact met ons via de offerte button.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.