Geluidsoverlast door Warmtepompen: Onafhankelijk Onderzoek en Oplossingen

In het streven naar een duurzame toekomst zet Nederland zich in hoog tempo in voor milieuvriendelijke oplossingen, waaronder het verwarmen van woningen op een duurzame manier. De overheid stimuleert deze transitie en heeft tot 2021 zelfs subsidies verstrekt voor de aanschaf van warmtepompen, waarmee huizen op een ecologisch verantwoorde manier kunnen worden verwarmd.

De voordelen van warmtepompen zijn duidelijk, maar er is ook een kwestie die aandacht verdient: geluid. Warmtepompen genereren geluid, en voor sommige huishoudens kan dit zelfs tot overlast leiden. Ervaart u hinder door het geluid van uw eigen warmtepomp of die van uw buren? Lees verder om te ontdekken welke stappen u kunt ondernemen.

Geluidsniveaus van Warmtepompen

Een warmtepomp heeft twee geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Beide werken simultaan. Naarmate de temperatuur daalt of wanneer warm tapwater wordt geproduceerd, schakelt de pomp vaker in, wat kan leiden tot geluidsoverlast. Het geluid van een warmtepomp kan via de ventilatoropeningen gericht worden uitgestraald of zich verspreiden via de metalen constructie. Meestal is het de buitenunit die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de geluidsoverlast. Het “warmtepomp-geluid” wordt vaak omschreven als een storende bromtoon.

Geluidsnormen voor Warmtepompen

Sinds 2021 gelden nieuwe geluidsnormen voor warmtepompen met een buitenunit. Deze normen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en zijn van toepassing op zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen. De geluidseisen hebben betrekking op het geluidsniveau aan de perceelgrens en mogen niet meer dan 40 dB bedragen. Ondanks deze nieuwe normen kan het geluid van de warmtepomp van de buren nog steeds overlast veroorzaken, vooral als de installatie zich in de nabijheid van uw slaapkamerraam bevindt. In dat geval is het raadzaam om het gesprek aan te gaan en te vragen of de installatie kan worden verplaatst.

 

Geluidsisolatie voor Warmtepompen

Bij de aanschaf van een elektrische warmtepomp kiezen de meeste mensen voor een variant met een buitenunit. Als uw warmtepomp geluid produceert, kunt u ervoor kiezen om de buitenunit verder van de perceelgrens te plaatsen. Als uw eigen warmtepomp veel geluid maakt en u wilt voldoen aan de nieuwe geluidsnormen, overweeg dan om geluidsisolatie toe te passen. Dit kan worden bereikt door de buitenunit in een geluidswerende behuizing te plaatsen of door de unit op een eigen fundering in de grond te zetten.

 

Onafhankelijk Onderzoek bij Geluidsoverlast

Ondervindt u geluidsoverlast door uw eigen warmtepomp of die van uw buren? Wij kunnen onafhankelijk onderzoek uitvoeren om het geluidsniveau van de warmtepomp bij de perceelgrens te meten. Dit biedt helder inzicht in de situatie. Indien u geïnteresseerd bent, kunt u via de offerteknop een vrijblijvende offerte aanvragen. Wij helpen u graag bij het vinden van een passende oplossing.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.