Geluidsoverlast pomp vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds populairder vanwege de zuinige en gelijkmatige verwarming van woningen. Mensen besparen meer op de energierekening en het is ook nog eens milieubewuster door een lager gasverbruik. Vrijwel het enige nadeel is dat de pomp lawaai kan maken. Lees in dit blog alles over geluidsoverlast door de vloerverwarmingspomp.

Hoe werkt een vloerverwarmingspomp?

Onder de vloer bevindt zich het vloerverwarmingssysteem. Hier lopen slangen en leidingen waar warm water doorheen wordt gepompt. Dit warme water zorgt voor een hogere temperatuur in de ruimte waar het vloerverwarmingssysteem geïnstalleerd is. In de meeste gevallen zorgt dit voor voldoende warmte, waardoor er geen radiator meer nodig is.

Het water van het vloerverwarmingssysteem wordt meestal verwarmd door de CV-installatie. De CV pompt het water richting de vloerverwarmingsverdeler, waar het water in verschillende groepen opgedeeld wordt. Deze verdeler is voorzien van een pomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het warme water over de verschillende groepen verdeeld wordt. Deze pomp is tijdens gebruik van water altijd aan het draaien, wat gepaard gaat met geluid. Het betreft vaak een lage bromtoon, die erg hinderlijk kan zijn.

Nadelige gevolgen voor de gezondheid

De pomp van de vloerverwarming kan voor geluidsoverlast zorgen. Dit kan behalve heel onprettig ook nog eens schadelijk voor het woongenot en de gezondheid zijn. Zo slapen sommige mensen slecht vanwege geluidsoverlast. Mensen kunnen ook stress en een hoge bloeddruk krijgen, wat de kans op een hartinfarct vergroot. Reden genoeg om snel iets aan geluidsoverlast te doen!

 

Maatregelen tegen geluidsoverlast pomp vloerverwarming

 

Bepaal vooral of een pomp nodig is

U kunt kiezen voor een vloerverwarmingsverdeler met of zonder pomp. Dit hangt af van de vloeroppervlakte. Bij relatief kleine systemen heeft de cv-ketel vaak voldoende capaciteit om het water onder de vloer rond te pompen. Het kantelpunt ligt bij een vloerverwarmingssysteem met zes à zeven groepen. Bij meer groepen is een verdeler met een pomp echt nodig.

 

Kies een slimme plaats voor de verdeler

Denk in de ontwerpfase goed na over de plaats van de verdeler. Kies een plek waar u die makkelijk kunt installeren en wegwerken en waar ook de cv-leidingen makkelijk naartoe geleid kunnen worden. Geschikte plekken zijn bijvoorbeeld de ruimte onder de trap, een berging of de meterkast.

De geluidsbelasting van de pomp ontvangt is afhankelijk van de afstand tot het apparaat. Zorg er dus voor dat de vloerverwarmingsverdeler en pomp niet geïnstalleerd worden in een veelgebruikte leefruimte.

 

Maak gebruik van een pompschakelaar

De pomp van de vloerverwarming is tijdens het gebruik van water altijd aan het draaien, wat gepaard gaat met geluid. Als u geen warmte vraagt, kan de vloerverwarmingspomp uit. Dit scheelt weer in de overlast. Op warme dagen loopt de verwarming niet en hoeft de pomp ook niet door te draaien. In de winter kan hij ’s nachts uit, bijvoorbeeld met behulp van een pompschakelaar. Die schakelt de pomp van de vloerverwarming alleen aan als er warmtevraag is. Hierdoor voorkomt u dat de pomp continu blijft draaien. Lekker stil én zuinig.

 

Geluidsmeting door Strooming

Heeft u thuis geluidsoverlast door de pomp van de vloerverwarming? En lukt het u niet dit probleem op te lossen? Strooming kan dan een geluidsmeting uitvoeren. Het bijbehorende rapport kunt u bijvoorbeeld gebruiken als u in overleg wilt met de fabrikant. Wilt u meer informatie van ons? Bel of mail gerust.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.