Legionella pneumophila

 

Legionella cherrii, legionella Anisa, legionella donaldsonii; zomaar even wat soorten legionella op een rij. Want al lijkt legionella een eenduidig begrip, niets is minder waar. De legionellabacterie bestaat uit ruim 50 soorten en meer dan 100 ondersoorten. De bekendste soort is legionella pneumophila. Deze bacterie kan de veteranenziekte veroorzaken. Wilt u weten hoe u een besmetting met deze soort kunt voorkomen? Lees dan deze tips van Strooming.

Strooming bekend van: Lucht-ionisator Lucht-ionisator

 

Een veelvoud aan legionellasoorten

 

Er zijn tientallen soorten legionella. Niet alle soorten zijn even gevaarlijk. Verreweg de meeste ziektegevallen worden veroorzaakt door legionella pneumophila. Alle andere soorten worden samengevat onder de noemer non-pneumophila. Dit betekent niet dat deze soorten ongevaarlijk zijn, ze nemen zeker ook risico’s met zich mee.

Legionella pneumophila

 

Legionella pneumophila

 

Deze legionella-variant is dus het meest risicovol. De bacterie kan legionellose of de veteranenziekte veroorzaken. Het gevaar ontstaat wanneer de bacterie wordt ingeademd, bijvoorbeeld onder de douche of bij een fontein of sproeier. De naam veteranenziekte ontstond toen de bacterie ontdekt werd; tijdens een uitbraak in 1976 tijdens een congres van een Amerikaanse hulporganisatie voor militairen en veteranen.

In 1999 werd Nederland getroffen door een grote legionellaramp tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Het bleek een van de grootste uitbraken in de geschiedenis.

Legionella pneumophila

 

Symptomen

 

De veteranenziekte is een levensbedreigende infectieziekte, een vorm van longontsteking. Het is daarom goed om legionella tijdig te herkennen. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn. Mensen die een besmetting oplopen hebben vaak last van symptomen als, onder meer: hoofdpijn, koorts, vermoeidheid, psychische klachten en spierpijn. Na besmetting kan het wel 19 dagen duren tot ziekteverschijnselen merkbaar zijn. De bacterie kan niet van mens op mens of mens op dier worden overgedragen en is dus niet besmettelijk.

Een besmetting voorkomen

 

Waterleidingen zijn ideaal voor de legionellabacterie. Op plekken waar stilstaand water mogelijk is, kan de bacterie zich goed vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk om leidingwater veilig en gezond te houden. Strooming kan daarbij helpen!

Zo maken wij voor onze klanten een, op maat gemaakt, legionella beheersplan. In dit plan staan maatregelen om de legionellabacterie onder controle te houden zodat het risico op besmetting minimaal is.

Legionella pneumophila

Een besmetting met legionella pneumophila verhelpen

Wat als er dan toch legionellabacteriën zijn aangetroffen in uw drinkwaterleiding? Als er een monster is afgenomen en de boodschap was dat de legionellabacterie in te hoge concentratie aanwezig is? Om een besmetting te verhelpen, zijn er twee mogelijkheden. Thermische en chemische desinfectie. Thermische desinfectie houdt in dat de leidingen met heet water gespoeld worden. Als dit geen zoden aan de dijk zet, is chemische desinfectie noodzakelijk. Hiermee wordt uw waterleiding weer schoon en veilig!

Ons motto is: ‘Laat u niet gek maken en laat ons, zonder toeters en bellen, uw probleem oplossen. Neem contact op met Strooming voor een advies op maat.

luchtonderzoek luchtonderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *