Brononderzoek bij legionella besmetting

Wat is een brononderzoek?

Een brononderzoek bij legionella besmetting wordt uitgevoerd wanneer een besmetting is geconstateerd en je wilt dit in de toekomst voorkomen. Een drinkwaterinstallatie kan gebreken hebben welke legionellagroei tot onacceptabele waarde kan laten groeien (boven de grenswaarde van 100 kolonie vormende eenheden) deze gebreken moeten worden opgespoord zodat deze legionella besmetting in de toekomst voorkomen kan worden. Een brononderzoek bij legionellabesmetting richt zich ook op stilstaand water waar legionella zich in gaat ontwikkelen, dit kan een dood leiding stuk zijn maar ook een tappunt die weinig tot niet gebruikt wordt. Indien alle gebreken en bronnen waar legionella zich heeft kunnen ontwikkelen bekend zijn, zal er een plan van aanpak worden gemaakt om de legionella besmetting te verwijderen.

Bekijk ons filmpje over brononderzoek bij legionellabesmetting

Altijd een brononderzoek bij legionella besmetting?

Een brononderzoek uitvoeren is altijd verstandig om dat je dan meer zekerheid hebt dat de legionella besmetting na desinfectie zal wegblijven uiteraard moet je dan wel de adviezen opvolgen welke uit het brononderzoek naar voren zijn gekomen. Toch nemen wij in bepaalde gevallen een beslissing met de klant om direct nog voor het brononderzoek een legionella desinfectie uit te voeren vaak heeft dit met tijd te maken. Dan wordt er besloten de veiligheid zo snel mogelijk te kunnen garanderen. Ook kan het duidelijk zijn waar de besmetting door is ontstaan, denk hierbij aan leegstand van het gebouw, dit is namelijk altijd nadelig voor de drinkwaterkwaliteit en legionella gaat zich dan lekker ontwikkelen.

Wat kunt u van ons verwachten bij een brononderzoek bij legionella besmetting?

Een legionella besmetting, maar weet u niet waar deze door ontstaan is? Met een uitgebreid brononderzoek gaat Strooming dit voor u inzichtelijk maken. Middels een brononderzoek inspecteren wij de leidingwaterinstallatie op NEN 1006 en kennis op gebied van legionellapreventie. Met temperatuur metingen kijken wij of koud water boven de 25 graden komt en met warm water kijken we of er genoeg capaciteit is om op 55 graden te behalen op het tappunt. Onze technisch inspecteurs weten zetten de constateringen op een rijtje en verbinden daar een conclusie met advies aan.

luchtonderzoek luchtonderzoek

Wat weet u na de adviezen vanuit het brononderzoek bij een legionella besmetting?

indien wij de rapportage hebben gemaakt met onze conclusies en advies weten we wat de legionella besmetting heeft veroorzaakt. In de rapportage geven wij duidelijk punt voor punt aan welke gebreken er zijn geconstateerd welke legionella besmetting heeft veroorzaakt of heeft geholpen te laten verspreiden. Tevens geven wij advies beschermende maatregelen te nemen en adviseren wij u hoe u deze punten aan kunt passen zodat deze geen legionella groei meer veroorzaakt.

Herstellen van gebreken welke legionella besmetting heeft veroorzaaktBrononderzoek bij legionella besmetting

Wij schrijven de rapportage van het brononderzoek zo dat u zelf de gebreken kunt oplossen met uw technische dienst of loodgieter dan wel installateur. Maar in de meeste gevallen voeren wij deze corrigerende maatregelen uit, wij weten hoe het zit en weten dit dan ook conform de juiste wet en regelgeving in combinatie met legionella kennis op te lossen. Het is voor u dan ook een gemak, zeker ook in snelheid dit door Strooming te laten uitvoeren.

Legionella besmetting desinfectie

Na het lokaliseren van de bron van de besmetting en eventueel het herstellen van de gebreken gaan we uiteraard de bacterie bestrijden en behandelen middels een desinfectie. Dit kan op twee manieren de eerste manier is thermische desinfectie en de tweede meest effectieve manier is chemische desinfectie legionella. het thermisch desinfecteren is bij kleine lokalen besmettingen goed te doen en bij verspreide of hoge besmetting vrijwel altijd een chemische legionella desinfectie. Het voordeel van een chemische desinfectie is dat het niet alleen de legionella bacteriën dood maar ook de voedingsbodem welke biofilm wordt genoemd verwijderd. legionella voedt zich met die biofilm in de leiding het is een soort slijmlaag die alleen chemisch kan worden verwijderd. leidingen raken namelijk vervuild en zeker bij oudere installaties is dit het geval.

Hier legt onze CEO, Sam de Ligt, een legionella besmetting uit:

Wilt u meer informatie over brononderzoek bij legionella besmetting? Neem dan contact met ons op.

"Wij vinden de oorzaak en desinfecteren 100%"

Sam de Ligt, CEO Strooming

Sam de Ligt, CEO Strooming B.V.

Strooming bekend van: Lucht-ionisator Lucht-ionisator

Door de veranderende klantvraag en nieuwe wet- en regelgeving hebben wij ons dienstverleningsportefeuille uitgebreid.