Symptomen legionella?

Symptomen bij een legionella besmetting wordt veroorzaakt door de legionella bacterie. Deze bacterie bevindt zich in het water. De bacterie is enkel gevaarlijk als deze groeit en zich vermenigvuldigt. Dit gebeurd voornamelijk in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Door het stilstaande water kan de bacterie zich op meerdere plekken vestigen. Bij een temperatuur van 60 graden Celsius gaat de bacterie dood. Onze legionella preventie is gericht op het goed laten doorstromen van water in de drinkwaterinstallaties en het goed bijhouden van temperaturen. Dit voorkomt een legionella besmetting.

Legionella besmetting

De legionella bacterie bevindt zich in kleine aantallen in grond- en leidingwater. De bacterie komt voornamelijk voor in moderne, kunststoffen waterleidingen. Plaatsen en bronnen waar de kans groter is om een legionella besmetting op te lopen zijn:

 • sauna’s
 • zwembaden
 • whirlpools
 • douches
 • stoombaden
 • airconditioning
 • plantensproeiers en tuinslangen

Openbare plaatsen als zwembaden en sauna’s moeten voldoende voorzorgsmaatregelen treffen om de legionella bacterie te doden. Dit kunnen ze onder andere doen door een legionella beheersplan te laten uitvoeren, om erachter te komen waar verbetering noodzakelijk is. In onze legionella risicoanalyse beschrijven we diverse maatregelen om de legionella bacterie onder controle te houden.

Legionella symptomen bij de mens

Een besmetting met legionella komt meestal op twee manieren tot uiting: als veteranenziekte of als legionellagriep. De legionellagriep is een lichte infectie die normaliter vanzelf geneest. De veteranenziekte is een zwaardere variant. Het veroorzaakt een zware longontsteking die behandeld moet worden. Beide legionella varianten kennen hun eigen symptomen, u hoeft hier echter niet meteen wat van te merken. Het kan wel 2 tot 10 dagen duren voordat u de legionella verschijnselen merkt. Niet iedereen ervaart deze symptomen. Daarnaast komen de legionella symptomen ook overeen met andere aandoeningen of ziektes. Raadpleeg daarom altijd een arts als u onderstaande verschijnselen ervaart.

T.V. opnames bedrijf in beeld legionella symptomenlegionella symptomen legionella onderzoek

Verschijnselen bij veteranenziekte

De eerste gevallen van veteranenziekte werden in 1976 vastgesteld. In de Verenigde Staten deed zich een longontstekingsepidemie voor, tijdens een bijeenkomst van oorlogveteranen vanuit de Vietnamoorlog. De meeste infecties worden opgelopen in het buitenland en in zo'n 45 gevallen van besmetting met legionella worden er een paar gevallen van veteranenziekte geconstateerd. Bij de veteranenziekte komen de symptomen in fases:

 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • ziek gevoel

Deze verschijnselen worden snel gevolgd door: longontsteking meer dan 39 graden koorts diarree vermoeidheid braken verwardheid kortademigheid hoesten De veteranenziekte is goed te behandelen mits u er op tijd bij bent. De dokter kan de juiste antibiotica voorschrijven. Het duurt over het algemeen een aantal weken voordat u weer beter bent. Des te eerder u start met de behandeling, des te sneller u geneest. Mocht u er niet op tijd bij zijn dan kan dit fatale gevolgen hebben.

Verschijnselen bij legionellagriep

Een andere vorm van legionella besmetting is de legionella griep. Hierbij ervaart u de onderstaande symptomen:

 • koorts
 • hoesten
 • spierpijn
 • hoofdpijn

De legionellagriep heeft veel weg van een ‘gewone’ griep en gaat over het algemeen vanzelf weer over.

zie ook onze pagina legionella besmetting 

Door de veranderende klantvraag en nieuwe wet- en regelgeving hebben wij ons dienstverleningsportefeuille uitgebreid.