Last van vliegen in huis?

Een paar vliegjes in huis kunnen al snel een heuse vliegenplaag vormen. Overlast door vliegen in huis komt regelmatig voor, zeker gedurende de warmere maanden van het jaar. Een paar vliegen is natuurlijk geen probleem, maar wanneer u een vliegenplaag in huis heeft, wordt het al snel een ander verhaal.

Vliegenoverlast in huis is smerig, maar kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Lees onze tips en reken af met last van vliegen in huis.

Vliegen in huis hoe komt dat?

De oorzaak van vliegen in huis? Vliegen worden aangetrokken tot licht, warmte, droogte en etensresten (dat kunnen zelfs kruimeltjes zijn). Daardoor zijn ze dol op huizen. Eenmaal binnen, scheiden vliegen geur- en lokstoffen uit die weer nieuwe vliegen aantrekken, waardoor er steeds meer bij komen. Er zijn verschillende vliegen die in Nederlandse huizen voorkomen. Zo kunt u last hebben van bromvliegen in huis, strontvliegen in huis, fruitvliegjes in huis en vleesvliegen.

Vleesvliegen zijn met afstand de meest smerige. Vooral groene, grauwe en blauwe vleesvliegen komen in Nederland veel voor. Ze leggen eitjes in dood vlees en levende dieren. Ze eten van (rottend) vlees en mest en zitten vol schadelijke ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen en parasitaire wormpjes.

Vliegen in huis

Vliegenplaag binnen

De oorzaak van vliegen in huis is geen hogere wiskunde. Het vervelende is dat als u overlast heeft van vliegen in huis, er voor u het weet een heuse plaag kan ontstaan. Een vliegenplaag op zolder komt in verhouding vaak voor. Vliegen houden van hoge gebouwen en gaan het liefst ook hoog zitten. Wat we ook veel tegenkomen zijn vliegjes in de keuken, vooral in de zomer.

In de winter gaat het hierbij om zogenaamde trage vliegen. In dit geval overwinteren de vliegen binnen en zijn vaak versuft. Soms zijn trage vliegen in huis niet zichtbaar. Als de lente aanbreekt, worden ze actief en zo kan het zijn dat je opeens veel vliegen in huis hebt.

 

Veel vliegen in huis gevaarlijk?

Vliegen zijn onwelkome gasten. Het constante gezoem is vervelend en dat geldt ook voor vliegen die op u komen zitten. Vliegen zijn ook onhygiënisch. Met hun pootjes en speeksel verspreiden ze bacteriën, parasieten en ziektes. Daarmee vormen ze een gevaar voor de gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat vliegen onder de bacteriën zitten, waaronder E-coli en salmonella. Bij mensen kunnen deze bacteriën leiden tot maagzweren en bloedvergiftiging.

De huisvlieg draagt al snel 351 soorten bacteriën met zich mee. Vliegen kunnen in extremere gevallen zelfs ernstige infectieziekten overdragen, zoals cholera, dysenterie en antrax en voedselvergiftiging. Een steek oplopen kan ook: stalvliegen – die verdacht veel op huisvliegen lijken – zijn nogal bloeddorstig en prikken gemeen. Het is dus zaak om vliegen uit huis te houden en een eventuele vliegenplaag doeltreffend te bestrijden.

 

Wat te doen tegen vliegen in huis

Om gezondheidsproblemen te voorkomen, dient u overlast door vliegen aanpakken. Vliegen helemaal buiten de deur houden, is vrijwel onmogelijk. Wel zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om minder vliegen in huis te hebben. Wanneer uw huis een fijne plek is voor mensen, dan is dit doorgaans voor vliegen ook het geval.

Als het in huis lichter en warmer is dan buiten of wanneer er etensgeurtjes hangen, komen de vliegen het huis in gevlogen zodra u een raam of deur opent. In een erg tochtig, koud en donker huis daarentegen zult u niet of nauwelijks vliegen tegenkomen. Wat niet wil zeggen dat u in het donker of de kou moet zitten natuurlijk. Hoe houdt u vliegen buiten de deur? Een paar praktische tips:

 

  • Plaats horren voor deuren en ramen. Horren blijven doeltreffend. Vliegen die niet binnenkomen, hoeft u niet te verjagen. En horren voorkomen dat u in de warme maanden de ramen en deuren dicht moet houden.
  • Houd de boel schoon. Vliegen komen op voedsel af. Zorg dus dat er geen resten op het aanrecht blijven staan en leeg de prullenbakken met regelmaat.
  • Maak vrienden met een natuurlijke vijand van de vlieg; vogels. Lok ze de tuin in of het balkon op en ze voeden zich met de vliegen.

 

Vliegenplaag in huis bestrijden

Als u echt last heeft van een vliegenplaag in huis, is het vaak nodig op grover geschut in te zetten om de vliegen in huis te bestrijden:

 

  • Gebruik een vliegenbestrijdingsmiddel waarmee u een vliegenplaag gemakkelijk kunt uitroeien. Een nadeel: zo’n dergelijke spuitbus met pesticiden is niet alleen giftig voor vliegen, maar in mindere mate ook voor mensen. Spuit dit gif dus liever niet binnenshuis, maar uitsluitend buiten.
  • Gebruik klevende of plakkende linten en strips waarmee u vliegen in huis kunt vangen. Dit bevat een sterk kleefmiddel en een stofje waar vliegen op af komen. Zodra er één vlieg vastzit, trekken de lokstoffen van de gevangen vlieg andere vliegen in de buurt aan.
  • Vleesetende plantjes lokken insecten met een bepaalde nectar, klappen dicht zodra er een vlieg op af komt en verteren deze.
  • Een vliegenlamp kan erg effectief zijn, omdat de insecten afkomen op licht en warmte. Met het blauwe loklicht en de elektrische bedrading worden vliegen gevangen en geëlektrocuteerd.

 

Hoe Strooming u kan helpen

Blijft u ondanks de tips last houden van een vliegen? Dan is het goed om uw binnenmilieu beter te bekijken. Waarom vinden vliegen uw huis zo aantrekkelijk en hoe pakt u die bron aan?

Strooming voert met geavanceerde apparatuur een onderzoek naar het binnenmilieu uit. We kijken of u mogelijke gezondheidsrisico’s loopt en geven advies welke stappen te nemen om het binnenmilieu te verbeteren. Wilt u meer informatie? Zie dan het particulier onderzoek wat wij aanbieden of neem vrijblijvend contact met ons op via de offerte button.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan