Tocht: niet zo onschuldig als het lijkt

In het Limburgs klinkt het best gezellig. “Ik zit op de trek”, zeggen ze daar als ze in de tocht zitten. Toch is tocht allesbehalve gezellig en kan het zorgen voor heel veel lichamelijke ongemakken. Bekende gevolgen van langdurig op de tocht zitten, zijn stijve schouders of een stijve nek. Soms wordt dit toegeschreven aan een muisarm en komen mensen er later pas achter dat de werkelijke oorzaak de tochtstroom op kantoor is. De nek-en schouderspieren hebben dan flink hun best gedaan om warm te blijven en raken overbelast. Met een beetje pech zorgen die verkrampte spieren weer voor andere klachten: hoofdpijn bijvoorbeeld. Strooming helpt u graag van uw tochtproblemen af.

Gevolgen van tocht

Een ander veelvoorkomend gevolg van tocht: koude handen. Zeer onprettig bij werk achter een toetsenbord. Ook komt het voor dat mensen onbewust een onnatuurlijke houding aannemen als gevolg van tocht. Ze duiken bijvoorbeeld wat in elkaar om het maar warm te hebben. Vaak leidt ook dit weer tot lichamelijke klachten. Een sjaal biedt soms uitkomst, maar beter is het om de kern van het probleem aan te pakken. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de thermostaat op uw kantoor 21 graden aangeeft en dat uw medewerkers met dikke truien en sjaals hun werk proberen te doen?

Ook in huis zitten meer mensen onder een dekentje op de bank dan nodig is: vaak blijft de temperatuur onaangenaam omdat niet alle kieren en gaten in huis in kaart zijn gebracht. Het beeld van met een kop thee en onder een deken Netflix marathons houden mag aanlokkelijk zijn, in de praktijk is het vooral uit nood geboren.

ziek-door-tocht

Bestrijd tocht maar zorg voor ventilatie

Veel mensen gaan aan de slag met tochtstrippen als ze merken dat er sprake is van een ongewenste luchtstroom. Soms doen ze dat zo fanatiek dat er vervolgens een gebrek aan ventilatie ontstaat. Dit veroorzaakt weer hele andere gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan benauwdheid door schimmelvorming. Het is dan ook goed om niet al te fanatiek aan de slag te gaan en eerst een plan te maken voor de algemene leefbaarheid van de werk-of woonruimte.

In veel gevallen is de oorzaak van het probleem geen kozijn waar tocht doorheen komt, maar een niet goed afgesteld ventilatierooster. Een probleem dat om een heel andere aanpak vraagt dan het plakken van wat strips. In het geval van mechanische ventilatie is er vaak geen windklep gemonteerd waardoor de temperatuur in een ruimte blijft schommelen.

 

Luchtstromen in kaart brengen

Zonder grondig onderzoek naar de luchtstromen, is het lastig om de oorzaak van het probleem te achterhalen. U zult merken dat het niet uitmaakt op welke temperatuur de verwarming staat, echt behaaglijk wordt het niet. Gelukkig kunt u zelf ook veel doen om op te sporen waar de tocht vandaan komt.

 

Vier tochttips

Vier simpele tips om de oorzaak te achterhalen:

 

  1. Loop met een brandende kaars door de ruimte en stop regelmatig even om te kijken welke kant de vlam op gaat.
  2. Plak memoblaadjes op de wanden, plafonds of vloeren waar u een lek vermoedt. Waaien ze weg dan heeft u een bron gevonden.
  3. Maak uw vinger nat en steek hem in de lucht. Zo voelt u vanzelf waar de lucht vandaan komt.
  4. Hang een dun draadje aan het plafond en kijk of het draadje stil blijft hangen. Is dit niet het geval dan heeft u mogelijk een tochtprobleem.

 

Strooming bij tochtproblemen

Lukt het u niet zelf de tochtproblemen aan te pakken? De specialisten van Strooming stellen graag een speciaal luchtonderzoek samen. Met geavanceerde apparatuur onderzoeken we luchtstromen, luchtvochtigheid en temperatuur. Na een analyse, adviseren we u over mogelijke oplossingen. Ook tocht in huis meten? We helpen u graag.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.